Lütfen bekleyin..


Milletvekili Akat Ata, TPAO işçilerini Meclis’e taşıdı

20 Ağustos 2014, 17:16 - Okunma: 1110

Milletvekili Ayla Akat Ata, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı bünyesinde güvenlik görevlisi olarak çalışan işçilerin hesaplarına yatırılan kıdem tazminatının geri istenmesi sonucu işten çıkarmaların yaşanması konusunda detaylı bilgi istedi.

Üst işveren TPAO ile alt işveren EMN ve MN Güvenlik ortak girişiminin işbirliği sonucu, işçilerin kıdem tazminatları banka hesaplarına yatırıldığını, ardından tazminatların işverene geri ödemesinin elden yapılması istendiğini soran Akat Ata: “Kıdem tazminatını geri ödemeyi kabul etmeyen işçilerden üçünün iş akitleri feshedilmiş, diğerleri de bu tehditle karşı karşıya kalmıştır. Alt işveren olan güvenlik şirketi kadar bu hukuksuzluğa göz yuman TPAO’nun da sorumlu olduğu görülmektedir. İşçilerin yaptıkları işle ilgili herhangi bir olumsuzluk veya görev ihmali bulunmadığı halde işten çıkarılmış olmaları pek çok mağduriyete yol açmıştır. Söz konusu olayda işçilerin uğradığı hak ihlali açıkça ortada olduğu halde, yaşanan mağduriyeti gidermek adına bir adım atılmaması, taşeron çalışma biçimlerinin güvencesizliği kural haline getirmesinin bir sonucudur. Bu bağlamda; 1-Güvenlik görevlisi olarak çalışan işçilerin haklı bir neden olmaksızın işten çıkarılmaları ile ilgili Bakanlığınıza ulaşmış bir şikayet bulunmakta mıdır? 2- Söz konusu hukuksuzluğun basına yansıdığı ve kamuyla paylaşıldığı düşünüldüğünde, Bakanlığınız TPAO’ya yönelik bir soruşturma başlatmış mıdır? 3- Bakanlığınız tarafından, benzer mağduriyetlerin başka işyerlerinde yaşanmaması adına TPAO’ya yönelik bir yaptırım uygulanmış mıdır? 4- Kıdem tazminatlarını iade etmeyen işçilerin iş akitleri hangi gerekçeyle feshedilmiştir?  5- İşçilerin maruz kaldığı hukuk dışı uygulamalara ilişkin ne tür önlemler alınacaktır? İş akitleri feshedilen işçilerin işe iadesi ile kıdem tazminatını iade etmek zorunda kalanların kıdem tazminatlarının tekrar işçilere iadesi hususunda herhangi bir girişiminiz olacak mıdır? 6-    Bakanlığınız, yatırılan kıdem tazminatlarının iadesinin istendiği başka işyerlerinin olup olmadığına yönelik bir tespit .çalışması yürütmüş müdür? Yürütmüşse hangi sonuçlara ulaşılmıştır? 7- Bakanlığınız kıdem tazminatı üzerinden yapılan bu tip hukuksuzlukların önüne geçmek için nasıl bir yöntem geliştirmiştir? 8-Bakanlığınızın işçilerin özlük ve sosyal haklarının gaspını önleyici nitelikteki çalışmaları nelerdir? Bu yönde başka çalışmalar yapılması gündeminizde midir? 9- Bakanlığınız taşeron çalışma sisteminin ortadan kaldırılması ve güvenceli işçiliğin yaygınlaşması amacıyla hangi çalışmaları yürütmektedir? | Haber Merkezi

 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Kozluk'un Alıçlı köyünde yaşayan görme engelli Ayetullah Nas'ın köy..
Yeşil dönüşümle KOBİ'ler destekleniyor
Ramanlı: Yerel seçimde ittifak başarı getirir
DEM’DE ADAYLIK İÇİN REKOR BAŞVURU
HAYALET AĞ TEMİZLİĞİ YAPILDI
ÖDEMELER HESAPLARA YATMAYA BAŞLADI




bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=