Lütfen bekleyin..


Akat Ata, Suriyelilerin kamp koşullarını sordu

20 Ağustos 2014, 17:57 - Okunma: 3171

Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından yanıtlanmasını istediği Suriyelilerin kamp koşulları hakkında bilgi istedi.

Yaklaşık 3 yıldan bu yana savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeli göçmenler pek çok hak ihlaliyle karşılaşmakta olduğunu kaydeden Milletvekili Akat Ata: “Özellikle kampların dışında yaşayan Suriyeli sığınmacıların, barınma ve sağlık haklarından yararlanmakta büyük zorluk çektiği bilinmektedir. Bununla beraber, hükümetin kalıcı ve net bir göçmen politikası geliştirmemesi ve sorunun üzerini örtmesi sonucu sığınmacıların yaşadığı pek çok şehirde sığınmacılar ırkçı saldırılarla karşı karşıya kalmıştır. Hükümetin şiddeti tırmandıran ve yabancı düşmanlığını körükleyen açıklamaları ile beraber, sığınmacıların ucuz işgücü olarak çalıştırılması ve yaşadıkları yerlerde 3-4 katına çıkan ev kiraları halkın sığınmacılara dönük algısını olumsuz hale getirmiş, ırkçı saldırıların artmasına sebep olmuştur. Ortada olan gerçek, Ortadoğu’da sürmekte olan ve cihatçı IŞİD çetelerinin sebep olduğu katliam ve vahşet ortamının bir sonucu olarak Türkiye’ye sığınan göçmen sayısının artmaya devam edeceği ve bu konuda uzun süreli bir politika geliştirmenin acil ve elzem olduğudur. Bu bağlamda; 1-Bakanlığınız kamplar dışında yaşayan sığınmacıların etkin korunması için hangi önlemleri almıştır? Barınma, güvenlik ve sağlık sorunlarının çözülmesi için geliştirilmiş bir acil eylem planı mevcut mudur? 2- Bakanlığınız tarafından, sığınmacılar ve yerel halk arasında yaşanan gerginliği tırmandıran sebepleri araştıracak bir çalışma yürütülmüş müdür? Yürütüldüyse elde edilen bulgular nelerdir? 3- Bugüne kadar Suriyeli sığınmacılara yönelik gerçekleştirilen şiddet eylemleri sonucunda kaç kişi gözaltına alınmış, kaç kişi hakkında soruşturma açılmıştır? 4- Diğer Bakanlıklar ile ortak bir şekilde, sığınmacıların barınma, sağlık, çalışma gibi temel haklarının korunması ve Türkiye’de güvenli bir şekilde yaşamalarının sağlanması amacıyla kapsamlı ve uzun vadeli bir program hazırlanmış mıdır? 5- Sığınmacıların kamplar dışında oldukça kötü koşullarda ve sağlıklı beslenme olanaklarından yoksun bir şekilde yaşam mücadelesi vermesini engellemek amacıyla yeni kampların hizmete açılmasına dönük bir proje bulunmakta mıdır? 6- Halkın sığınmacılara yönelik olumsuz algısını kırmak ve ırkçı saldırıların önünü kesmek amacıyla, özellikle sığınmacıların yoğun olarak yaşadığı illerde insan hakları perspektifini temel alan ve mülteci hakları konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan eğitimler düzenlenmesi planlanmakta mıdır? | Haber Merkezi

 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
SİYASET Kategorisindeki Diğer Haberler
DBP Yeni Eşbaşkanlarını seçti
Tiryaki, Bakan’a tütün üreticilerini sordu
Ramanlı, Milletin layık olduğu bir anayasa yapalım
Gercüş’te 2’nci Bağ Bozumu Festivali Gerçekleştirildi
MİLLETVEKİLİ NASIROĞLU'NA TBMM'DE YENİ GÖREV
AK PARTİ’DEN İSTİFA ETTİLER




bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=