Lütfen bekleyin..


Olaylar tekstil sektörünü de vurdu

25 Ağustos 2015, 16:42 - Okunma: 2484

Yaşanan son olaylardan nasibini alan tekstilciler, çatışma ortamının işlerini neredeyse yarı yarıya düşürdüğünü belirterek, tekrar batıya göç etmekle karşı karşıya kaldıklarına dikkat çektiler.

Son yıllarda olayların azalması bölgeye çok sayıda yatırımcı çekmiş ve iş imkânı sağlamıştı. Son yaşanan çatışma ortamı yükselen şiddet ortamı, hem işadamlarını ve hem de bölge halkını batıya göç etmeye zorluyor. Bin umutla batıdan kendi memleketleri Batman’a gelerek yatırım yapan tekstilciler, yaşanan olaylar yüzünden işlerinin yarı yarıya düştüğünü belirterek, endişeli olduklarını dile getirdiler. Bayram öncesi ve okulların açılması sebebiyle az da olsa işlerinde kıpırdama olduğunu belirten tekstilciler, bayramdan sonra büyük bir endişe içerisinde olduklarını ifade ettiler. Olayların kendilerine yaşatmış olduğu mağduriyet hakkında konuşan tekstilciler, batıya göç etmekle karşı karşıya kaldıklarına dikkat çektiler. 

Buraya büyük hayallerle, umutlarla geldik

Çözüm süreciyle birlikte kendi memleketine yatırım yapmak için İstanbul’dan Batman’a geldiklerini ifade eden tekstilci M. Emin Çelik: “Yaklaşık bir yıl önce İstanbul’dan Batman’a taşındık. Buraya büyük hayallerle, umutlarla geldik. Bölgede artık huzur var diye, kendi halkımıza faydamızın dokunması için İstanbul’dan kendi memleketimize geldik. Batman’a gelir gelmez 6-8 Ekim olayları başladı. Batman’a geldiğimize yine pişman olduk. 6-8 Ekim olaylarından sonra birkaç ay yine huzurlu bir şekilde çalışmaya başladık. Bu sefer de Suruç olayları ve ardından yaşanan olaylar patlak verdi” şeklinde konuştu.

BÖYLE DEVAM EDERSE TEKRAR BATIYA GİDEBİLİRİZ

Bölgede yaşanan olaylar yüzünden endişe içerisinde olduklarını dile getiren Çelik: “Huzur ortamı bitti diye yine bir endişe içerisine girdik. İstanbul’dayken haftalık 8 bine yakın mal çıkarıyorduk. Batman’a geldiğimizden bu yana Ortadoğu’da oluşan gerginliklerden dolayı şuanda kendi imalatımızı haftalık olarak 2 bin dahi çıkaramıyoruz. Özellikle Ortadoğu olayları yüzde 80 işimizi etkiledi. Ortadoğu’da yaşanan olayların bizim bölgeye de yansıyacağından endişeliyiz. Bayram öncesi ve okullar açılacak diye şuan da azda olsa bir kıpırdama var. Yalnız bizim bayram sonrası endişemiz var. Yeterli miktarda işlerimiz zaten kırılmış ve bu olaylar böyle devam ederse daha da işimizin düşeceğinden endişe ediyoruz. Bu sıkıntılar böyle devam ederse tekrar batıya gidebiliriz” dedi.

TEKSTİL SEKTÖRÜ ÇOK BERBAT BİR DURUMDADIR

Bölgedeki olaylardan dolayı tekstil sektörünün yüzde 50 oranında düştüğüne dikkat çeken bir diğer tekstilci Metin Narin, “İşçi bulmakta zorlanıyoruz. Huzurlu olmayan bir ortamda işçiler artık batıya giderek orada çalışmaya başladı. Bize mal gönderen firma sahipleri, bölgemizdeki olaylardan dolayı buraya mal gönderme yerine geri çekiyorlar ve bu yüzden işsizlik yaşıyoruz. Şuanda bayramdan önce az bir hareketlilik var ama bayramdan sonra işlerimizin tamamıyla düşme ihtimali var. Şuanda bölgemizde tekstil sektörü çok berbat bir durumdadır. Böyle devam ederse tekstil sektörünün yüzde 40’ı bitebilir” ifadelerini kullandı.

İNSAN HAYATININ UCUZ OLDUĞU BİR YERE FİRMA SAHİPLERİ MAL GÖNDERMİYOR

Olayların işlerini çok fazla düşürdüğünü kaydeden Narin, “Yaşanan olaylardan önce istediğimiz elemanı bulabiliyorduk. Tekstil firmaları genelde Batman’ı tercih ediyordu. Firmaların işleri çok iyiydi. Olaylardan sonra bizler eleman bulabiliyoruz, çoğu firmalar da mallarını buradan çekti. İnsan hayatının ucuz olduğu bir yere mallarını göndermeyi firma sahipleri uygun görmüyor. Bu yüzden işlerimiz yüzde 50 oranında düştü. Bayramdan sonra ne olacak belli değil ama tahminime göre 120 atölye var ve bu sayının 40’a kadar ineceğini düşünüyorum. Bu olaylar tekstil işini epey düşürdü. 12 çalışan elemanım huzur olmadığı için batıya göç etti. Olayların devam etmesi halinde çoğu insanın batıya göç edeceğini düşünüyorum” dedi. | İlkha

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EKONOMİ Kategorisindeki Diğer Haberler
6 aylık enflasyon oranları ve yeni emeklilik düzenlemesiyle, yeni yılda en ..
Bakan Göktaş Açıkladı! Aylıklar Hesaplara Yattı
Bayram öncesi ödemeler başladı
BAKAN Göktaş açıkladı! Paralar hesaplara yattı
Altın rekor üstüne rekor kırıyor
TPAO’YA 126 İŞÇİ ALINILACAK




bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=