Lütfen bekleyin..


Bütçe görüşmelerinde Meclis'te gerginlik yaşandı

10 Aralık 2013, 16:24 - Okunma: 3011

TBMM 2014 Bütçe görüşmelerine gergin başladı. Meclis'te "Kürdistan" tartışmaları yaşandı.

TBMM Genel Kurulu'nda 2014 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı Raporu'ndan BDP'nin muhalefet şerhinde yer alan 'Kürdistan' ibaresinin çıkarılması üzerine BDP'den tepki geldi. BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, basılan yeni raporun sansürlü olduğunu savunarak, raporu yere attı.

"ACININ KEYFİNİ YAŞAYAN KADIN SEN SUS"

BDP'li Sırrı Sakık ise konuşması sırasında tepki gösteren AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat'ı 'acının keyfini yaşayan kadın sus sen' diyerek susturmaya çalıştı.

ÇİÇEK: EN YETKİLİ KURUL GENEL KURULDUR

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada 2014 yılı Merkezi Bütçe Kanunu Tasarısı Raporu'nun dün tartışıldığını hatırlatarak, "Herkes bu konuyla ilgili kanaatlerini dile getirdi. Ben talebinizi aldım. Bu konu tüm gruplarca tüm yönleriyle tartışıldı. İç tüzüğümüze göre parlamentolarda en yetkili kurul genel kuruldur. Genel kurulların almış olduğu kararları uygulamak durumundayız." dedi.

KAPLAN: KİMSENİN 'OLDU BİTTİ'YE GETİRME HAKKI YOK

BDP Şırnak Milletvekili, Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Hasip Kaplan, konuşmasına Meclis'te yemin eden Mustafa Balbay'ı tebrik ederek başladı. Kaplan, "BDP'nin 6 milletvekilinin aynı şekilde göreve başlamasını bekliyoruz. Bütçe görüşmelerine başlıyoruz. Hiç kimsenin oldu bittiye getirme, defakto bir durum yaratarak kendi bildiğini okuma hakkı yoktur" diye konuştu.

"SİZİ DAVA EDECEĞİZ"

Meclis'te BDP'nin 2007'den bu yana olduğunu belirten Kaplan, bütçe komisyonundaki raporun içeriğinde BDP'nin muhalefet şerhinin görüleceğini ifade etti. Dün usul tartışmasının açıldığını ve talepte bulunduklarını hatırlatan Kaplan, "Kürdistan ve çözüm süreci. Burada bir karar alındı. Bu kararla denildi ki 'yeni şerhin yazılmasına'. Bu sansürlü rapor hakikidir. Siz bu raporu bize nasıl dağıtabilirsiniz? Sizi dava edeceğiz" diyerek raporun sansürlü olduğunu savunurak plan ve bütçe raporunu yere attı.

CANİKLİ: BUGÜN DAĞITILAN RAPOR GEÇERLİ

Kaplan'ın ardından söz alan AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, "Tartıştığımız konu dün TBMM genel Kurulu'nda değerlendirildi. Alacağımız kararlar, atacağımız adımlar, ifadelerimiz konuşmalarımız bizim. Milletvekillerinin her icraatının, her kararınını anayasaya uygun olması gerekir. Anayasa'ya aykırı bir işlem tesisi kesinlikle söz konusu olamaz. Bunu koruması gereken en önemli organizasyon burasıdır" diye konuştu. Canikli, bugün dağıtılan bütçe raporunun geçerli olduğunu ifade etti.

SAKIK: ACININ KEYFİNİ YAŞAYAN KADIN SEN SUS!

Kürsüye gelen BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık ise, "Fırtına Kürt ve Kürdistan üzerine çıktı. Bundan birkaç gün önce Diyarbakır'a gidip Kürdistan diyeceksiniz" ifadelerini kullandı.

Sakık, bu sırada kendisine tepki gösteren AKP Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat'a "Acının keyfini yaşayan kadın, sus sen" dedi. Sakık'ın bu sözlerine AKP milletvekilleri tepki gösterdi.

Sakık, ardından sözlerine şöyle devam etti: "Biz Kürtler bu ülkede başı dik yaşamak istiyoruz. Bu savaş yasalarına saygı duymuyoruz. Bu yasalar sizin kanlı kanunlarınızdır."

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal ise, "(Anayasayı kabul etmiyorum, hiçe sayıyorum) diyerek, TBMM İçtüzüğüne ve yasaya aykırı işlemler yapamazsınız. 'Kürdistan'ı inkar ediyorlar' diye seçim malzemesi oluşturmak istiyorsanız, bu sizin sorununuz. Kimse bunun üzerinden şaibe oluşturmaya kalkmasın" dedi.

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken'in sataşma iddiasıyla söz istemine TBMM Başkanı Cemil Çiçek olumlu yanıt vermedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bütçe sunumuna başlamasıyla birlite BDP ve HDP'li milletvekilleri Genel Kurul'dan ayrıldı.

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
MEDYA Kategorisindeki Diğer Haberler
ESKİ HAREKETLİ GÜNLERİNDEN ESER KALMADI
Batman’da faaliyet gösteren Mezopotamya Gazeteciler Cemiyeti, Batman Basın ..
Fox Tv’de Batman gündemi değerlendirildi
Vali Hulusi Şahin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutladı
Belediye Başkan Vekili Ertuğ Şevket Aksoy, ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gün..
Batman Basın Derneği (BBD) Başkanı Cebrail Uyanık, güç koşullarda yayıncılı..




bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=