Lütfen bekleyin..

Mahmut Tekeş

Gökyüzüne Davet

02 Mayıs 2017, 16:57 - Okunma: 1668

Boğucu gündem, sıkıcı diziler, saçma sapan programlar ve monotonlaşan hayatınıza renk katmak sizin elinizde. Kış geride kaldı, artık başınızı kaldırıp gökyüzünde ki ihtişamı ve muhteşemliği görmek ve izleme vaktidir. Kapalı ve yağışlı havalar nadiren devam diyor ama artık genel olarak havalar açık ve gökyüzü sizi büyülü güzelliğine davet ediyor.

Mayıs ayında gerçekleşen gökyüzünde ki gelişmeleri sizlerle paylaşmak istiyorum.

•    4-5 Mayısta Eta Aquarid ( Eta Kova) göktaşı yağmuru var  ve bunun için bir teleskoba ve ya bir dürbüne ihtiyacınız yok. Şehrin ışıklarından biraz uzaklaşıp gökyüzüne çıplak gözle baktığınızda saatte 20’e yakın göktaşı görebilirsiniz.

•    Merkür Gezegeni; konum itibariyle Güneş’e çok yakın. Merkür gezegenini ya Güneş doğmadan önce çok kısa bir zamanda ve ya Güneş battıktan hemen sora kısa bir süreliğine görebiliyoruz. 16 Mayıstan sonra sabahları koşullar çok uygun olursa güneş doğmadan önce gözlemleyebilirsiniz.

•    Venüs Gezegeni; bir çoğunuz sabahları Güneş doğmadan önce kalkıp gökyüzüne baktığınızda çok parlak bir gök cismini görüyorsunuzdur. Kimileri buna “Sabah Yıldızı”, “Zühre Yıldızı” ve “Çoban Yıldızı” gibi isimlerle biliyor hatta mitoloji de ki ismi “Afrodit (Aşk ve Güzellik Tanrıçası)” olarak ta bilinen bu çok parlak gök cismi Venüs gezegenidir. Mayıs ayı boyunca da sabahları gökyünüzündeki ihtişamı görülmeye değer.26 Mayısta da Ay ile yakın konumda görülecek. Teleskop veya Dürbünle bile çok güzel gözleyebilirsiniz.

•    Mars Gezegeni; Diğer adıyla Kızıl Gezegen, gökyüzüne baktığınızda kırmızı parlak bir gök cismi olarak görebiliyorsuz. Güneş batar batmaz batı ufkunda görebilirsiz ama yavaşça güneşe yaklaşmadır ve mayıs ayının ilk 10 günü teleskop ile ve ya dürbünle görebilirsiniz. Güneş’e yakın konumda göremezsiniz.

•    Jüpiter Gezegeni; Güneş Sisyeminin en büyün gezegenidir. O gökyüüzndeyken bir çok yıldızdan daha parlaktır. Halk arasında “Kervan Öldüren” veya “Kerwane Kujen” olarak bilinir. Mitoloji de ise “Zeus” olarak bilinir. Güneş battıktan sonra doğu yönünde oldukça parlak bir şekilde görülür. Gece boyunca büyük bir ihtişamla gökyüzünde olacaktır. 7 Mayısta Jüper, uydumuz Ay ile yakın konumda olacak. Dürbün veya Teleskop ile dört büyük uydusu dahil rahatlıkla görebilirsiniz.

•    Satürn Gezegeni; Güneş sistemimizin en ihtişamlı gezegenidir. Gezegenler arasında halkaları en belirgin gezegendir. Gece yarısından önce gökyüzünde olacaktır ve Güneş doğunca dek gözleyebilirsiniz. Mayıs ayının 13-14’ünde Ay ile yakın konumda görülecektir. Dürbüne veya Teleskop ile de Satürn gezegenin halkalarını görebilirsiniz.

•    Ay: Elips şeklindeki yörüngesinde dolanırken, 12 Mayıs  günü  enöte   konumunda –Dünya’a  en  uzak konumda (406 210  km) olacaktır. 26 Mayıs   günü  enberi  konumunda – Dünya’ya  en yakın konumda (357 208 km) olacaktır. 
3 Mayısta:  İlkdördün ,  11 Mayısta: Dolunay  , 19 Mayısta: Sondördün  ve 25 Mayısta:  Yeniay  evrelerinde görülecektir.

•    Burç meraklıları içinde şunu söylemeden geçmeyelim, Güneşimiz Mayıs ayının ilk yarısında Koç takım yıldızında bulunacak. 14 Mayıstan sonra Boğa takımyıldızına geçecek ve ay sonun akadar da bu takım yıldızın içerinde bulunacaktır.
Her ne kadar hayatınız sıkıcı, monoton ve yavaş geçtiğini düşünsenizde, şu an saniyede 465 m yani saatte 1673 km hızla hareket eden bir gök cisminin üstündeyiz. Yaşadığınız her anın kıymetini bilin çünkü bir daha o anı yaşayamayacaksınız.

Küçük bir dost tavsiyesidir; Günde en az 15-20 dk dahi olsa başınızı kaldırıp gökyüzüne bakın, yıldızların ve gök cisimlerin size söyleceği bir çok şey vardır. Bunu benim söylememe gerek yok, sizler bunu yaptıktan belli bir müddet sonra bir çok değişimin farkına varacaksınız.

Gökyüzünüz açık olsu…

 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
1461 gün önce
1631 gün önce
1694 gün önce
2106 gün önce
2112 gün önce
2217 gün önce
2259 gün önce
2271 gün önce
2326 gün önce
2449 gün önce
2502 gün önce
2513 gün önce
2526 gün önce
2560 gün önce
2567 gün önce
2581 gün önce
2596 gün önce
2601 gün önce
2608 gün önce
2616 gün önce
2624 gün önce
2665 gün önce




bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=