Lütfen bekleyin..

Mahmut Tekeş

İlk Cemre Düştü

20 Şubat 2018, 10:48 - Okunma: 1455

Halkımızın arasında yaygın olan ve baharın müjdecisi olarak bilinen sıcaklığın artması olayına cemre denir. Cemre’nin birer hafta arayla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılır. Üç tane olan cemrenin birincisi havaya (19-20 Şubat), ikincisi suya (26-27 Şubat) ve üçüncüsü de (5-6 Mart) toprağa düşer. 

Her cemrenin düşüşüyle hava sıcaklığı artar, cemrelerin arasında ise sıcaklıkta küçük bir düşüş görülür.. Böylece cemre, havanın aşağıdan değil de sanki yukarıdan aşağıya doğru ısındığını ifade eder.

Cemre kelimesi arapça kökenli bir kelimedir. Cemre kelimesinin sözlük anlamı köz veya kor yani ateş demektir. Arapça kökenli olan cemre kelimesinin bir çok hikayesi vardır. Tabi ki bu durum bilimsel temelli değil yalnızca bir inanıştır.

Cemre düşmesi Türk kültüründe de önemli bir yere sahiptir. Kültür ve edebiyat alanında kendine yer bulmuştur. Osmanlı zamanında Divan şairleri cemre zamanlarında önemli kişilere övgü şiirleri yazarlardı. Bu şiirlere ‘cemreviye’ denilmektedir.

İlk Cemre

Kar eriyivermiş, buz kırılmış; 

Kuşlar gibi azâdolmuş sular, 

Toprağa düşer düşmez ilk cemre.

Arzın bağrında bin yol açılmış, 

Aktıkça akmış, şâdolmuş sular, 

Dağ ballarından tâ denizlere.

“Cahit Sıtkı Tarancı”

Meteorolojik olarak ısınma; sırasıyla toprak, hava, su biçimindedir. Cemreler arasında sıcaklıkta düzenli artışlar yaşanmayabilir, bu doğal bir olaydır. Onun asıl önemi folklorik bir inanış olması ve kültürel bir değer taşımasıdır. 

Bilimsel olarak açıklamak gerekirse; yer yüzeyi, güneş ışınlarını yutarak önce kendi ısınır, sonra atmosferi ısıtır. Açık bir günde, atmosferin alt tabakasından geçen güneş enerjisi, yer yüzeyi tarafından yutulur. Dolayısıyla yer yüzeyi ısınır.

Yüzeydeki hava ısındıkça, yüksekteki havadan daha az yoğun hale gelir. Isınan hava yükselir ve daha soğuk olan hava çöker. Yükselen hava, genişler ve soğur. Su buharı, bulut damlacıkları şeklinde yoğunlaşarak, hal değişim ısısından dolayı, havanın ısınmasını sağlar. Bu sırada dünya karbondioksit ve su buharı tarafından yutulup tekrar yayınlanan, kızıl altı ışınları yayınlar. Gazların yoğunluğu, dünya yüzeyinde daha az olduğundan, yutma işleminin büyük kısmı, yüzeye yakın katmanlarda gerçekleşir. Dolayısıyla, atmosferin alt tabakaları aşağıdan yukarıya doğru ısıtılmış olur.

Sonuç olarak cemre düşmesinin modern meteroloji ile ilgisi fazla bulunmamaktadır. Küresel ısınma ve atmosfer olayları mevsimlerin değişmesine neden olmuştur.  Bu tür olaylar cemrenin geçerliliğini yitirmesine sebep olmuştur. Ancak belirtmek isterim ki cemre düşmesi olayı yüzyıllar öncesinden itibaren halk tarafından gözlenilmiş ve tecrübelere dayandırılmış bir olaydır.

 

Etiketler : İlk Cemre Düştü
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
1461 gün önce
1631 gün önce
1694 gün önce
2106 gün önce
2112 gün önce
2217 gün önce
2271 gün önce
2326 gün önce
2449 gün önce
2502 gün önce
2513 gün önce
2526 gün önce
2553 gün önce
2560 gün önce
2567 gün önce
2581 gün önce
2596 gün önce
2601 gün önce
2608 gün önce
2615 gün önce
2624 gün önce
2665 gün önce




bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=