Lütfen bekleyin..

Civan DEĞER

Êzidîler için daha çok destek gerek

31 Ağustos 2014, 17:07 - Okunma: 1692

IŞİD terörünün Şengal’e saldırmasının ardından; kadın, çocuk ve yaşlı binlerce Êzidî Kürt canlarını kurtarmak için asırlardır yaşadıkları toprakları bırakıp kaçmak zorunda kaldı. 
Sınırı geçebilen Êzidîler gruplar halinde Batman’a sığındı. Batman’a gelenler, belediye tarafından önce acil ve temel ihtiyaçları giderildikten sonra halkevlerine yerleştirildi. Daha sonra bazıları Beşiri ilçesinde bulunan Êzidî köylerindeki boş evlere yerleştirildi. Bazıları da Batman merkezde kalarak burada yaşama tutunmaya çalışıyor.

HALK SEFERBER OLDU AMA YETMİYOR

Batman’a sığınan Êzidî Kürtler için halk, şimdilik elinden geleni yapıyor ama yetmiyor. Daha önce Van’da yaşanan deprem felaketinde adeta şaha kalkan Batman halkının bugün IŞİD teröründen kaçmak zorunda kalan Êzidî Kürtler için de aynı duyarlılığı göstermesini bekliyoruz. Hatta daha da duyarlı olması gerekiyor. Çünkü Van depremi bir doğa felaketiydi. Fakat Êzidîlerin yaşadığı durum çok farklı. Onlar, insanlık düşmanı IŞİD terörünün vahşetinden kaçmak zorunda kaldılar. Mazlumdurlar ve onlara daha çok destek olmamız gerektiği kanısındayım. 

DEVLET MAZLUM AYRIMI YAPIYOR

Batman’a sığınan Êzidî Kürtlere devlet destek olmuyor. Bilindiği gibi daha önce savaştan kaçıp buraya gelen Afganistanlı ve Suriyeli sığınmacılar için devlet neredeyse bütün imkanlarını seferber etmiş, yaralarını sarmıştı. Kendilerine barınma, yiyecek ve giyecek konusunda destek olduğu gibi sağlık sorunlarını da çözüyordu. Ancak Êzidîler için neden bir şey yapmadığı da düşündürücüdür.

KÜRTLER SAHİP ÇIKIYOR

Batman’a sığınan Êzidîlere buradaki Kürtler ve duyarlı insanlar sahip çıkıyor. Halk ellerinden geleni yapıyor bir noktada. Fakat yetmiyor. Êzidî Kürtlerin yaralarını sarmak ve onların acılarına ortak olmak için daha fazla duyarlı olmamız gerektiğini düşünüyorum.

BELEDİYE SEFERBER OLMUŞ

Bu konuda batman belediyesi büyük çaba harcıyor. Başta belediye eşbaşkanı Sabri Özdemir olmak üzere bütün birimler gece gündüz durmadan çalışıyor. Eşbaşkan Özdemir, Êzidî Kürtlerin yaralarını sarmak için taktir edilecek şekilde bir çaba içerisinde. Bu çalışmalar ve çabalar kapsamında binlerce Êzidî Kürt evlere yerleştirilerek temel ihtiyaçları giderildi. Şimdi de 2 bin kişinin yaşayabileceği bir çadır kent kuruldu. 

TÜRKİYE’YE GELENLERİN BİR KISMI AVRUPA ÜLKELERİNE KAÇIYOR

Tarih boyunca Êzidîler uğradıkları katliamlardan dolayı ne yazık ki gittikleri çoğu yerde hep korku psikolojisi ile yaşamışlar. Bu nedenle Batman’a sığınmak zorunda kalan bazı Êzidler, demokrasi ve insan haklarının daha da geliştiği Avrupa ülkelerine geçmek ve oralarda yaşamak istiyor. 

HPG VE YPG ONLARIN GÜVENCESİ OLDU

Sağladığı güvenlik koridorları ile Şengal dağında mahsur kalan onbinlerce Êzidî Kürdü HPG ve YPG gerillaları kurtardı. Bu insani yaklaşım ve girişim şu anda da devam ediyor. Bu nedenle buraya sığınanlar, bundan sonraki yaşamlarında HPG ile YPG’yi kendileri için en önemli yaşam sebebi olabileceğini düşünüyor. Bu bağlamda HPG ve YPG’yi ezilen toplumlar için bir güvence olarak değerlendiriyor. 

 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.




bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=