Hem Irak merkezi yönetimi hem de Bölgesel Yönetim ile ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayacak olan 48 anlaşma Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Nuri El Maliki tarafından imzalanmıştır. Ticaret, içişleri, sağlık, ulaştırma, çevre, enerji ve tarım alanında imzalanan bu anlaşma tarihi bir adım olarak ifade etmek mümkün ve bu aynı zamanda Irak ve Türkiye’nin ticari alanda geldiği noktayı göstermek açıdan önemlidir. 2003-2004 yılında Türkiye’nin Irak’a yaptığı ihracat hacmi sırasıyla 829 milyon ve 1.820 milyon dolar iken, 2010 yılında ise dış ticaret hacmi 7 milyar dolar seviyesine gelmiştir. Türkiye’nin Irak’tan yaptığı ithalat kaleminde büyük çoğunluğu petrol ve doğalgaz ithalatıdır.
Irak’a ihracatta önemli bir yeri olan ulaşım sektöründe de iki ülke arasında işbirliği yapılmıştır. 2009 yılında Erdoğan ve Maliki arasında imzalanan anlaşmalarda bu konu önemli bir yer edinmiş ve Gaziantep-Musul tren seferlerinin yapılmasında iki ülke arasında mutabakat zaptı imzalanmıştır. Ayrıca TÜVASAŞ’ta 14 adet yolcu vagonunun satın alınması, finansman ihtiyacını karşılanması halinde de TÜLOMSAŞ’tan 30 adet lokomotif ve yine TÜVASAŞ’tan 50 adet yolcu vagonu satın alınması için mutabakat zaptı imzalanmıştır. Irak’ın otobüs ve otomotiv yedek parçaları, otogarlar, havaalanı, denizcilik ve limanların temizlenmesi gibi birçok alanda yatırım anlaşmaları imzalanmıştır. Hamilton Yolu genişletme projesi 178 milyon dolara alan Türk firması, bu proje ile Erbil’i İran’a ve bölgeyi Türkiye’nin doğusu ile Kafkaslara ve Rusya’ya bağlamaktadır. Bu yol üzerinde kurulması planlanan iki gümrük kapısı ile Türkiye-Suriye-Irak ticaretinin canlanması sağlanacak ve Habur Gümrük Kapısıyla beraber üç kapı olacaktır. Türkiye bölge ülkeleri ve özellikle Kürdistan Bölgesi ile transit geçişlere sahip olacak ve giriş-çıkışlar kolaylık kazanacaktır. Kürdistan Bölgesi de bu ulaşım kolaylıkları sayesinde Türkiye üzerinden Avrupa ve Akdeniz’e açılma şansı yakalamış olacaktır. Kürdistan konumu gereği Türkiye üzerinden transit geçişler sağlamak amacıyla Türkiye’yi batıya açılan bir kapı olarak görmektedir.
Türkiye-Kürdistan ilişkilerinde eğitim konusu da önemli yer tutmaktadır. Bilkent okulları Türkiye’nin bu konuda bölgeye yaptığı önemli yatırımlardandır. Türkiye’nin ilk özel üniversitesini açan ve doğduğu kent olan Erbil’e okul açan İhsan Doğramacı’nın açtığı Bilkent International College’da Kürtçe, İngilizce ve Türkçe eğitim verilmektedir. Bölgede 1993’ten beri eğitim vermekte olan Fezalar Eğitim Kurumu bölgede açtığı okullarla burada hatırı sayılır bir faaliyet göstermektedir. Fezalar Eğitim çatısı altında 1993 yılında Erbil’e ilk olarak Işık Koleji, 1994’te Nilüfer Koleji, 2005’te Işık ilkokulu, 2006’da ise Işık Anaokulu açılmıştır. Süleymaniye bölgesinde ise 1996’da Selahaddin Eyyübi Koleji, 1998’de Süleymaniye Kız Lisesi, 2007’de Süleymaniye İlkokulu ve Kerkük’te, Kerkük Çağ Lisesi faaliyete geçmiştir. Fezalar Eğitim Kurumları bünyesinde toplamda 22 okul Irak’ta faaliyet göstermektedir. Kürdistan Bölgesinde eğitim alanındaki bir diğer yatırım da yine Fezalar Eğitim Kurumları bünyesinde açılan Işık Üniversitesi’dir. 2008 yılında açılan bu üniversitede Diş Hekimliği, Mühendislik Fakülteleri, Fen Fakültesi, Ekonomi ve İdari Bilimler, Eğitim Fakültesi ve Hukuk Fakültesi bulunmaktadır. İngilizce eğitim veren üniversite seçmeli ders olarak Arapça ve Türkçe dersleri de vermektedir. Üniversitenin açılışına Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ve Dışişleri Irak Dairesi Başkanlığını yürüten Ahmet Yıldız da katılmış ve böylece ilk defa bu düzeyde bir Türk diplomat Erbil’i ziyarette bulunmuştur. Barzani, bu üniversitenin ilişkilerde yeni bir köprü değerinde olduğunu ifade etmiştir.
2010 yılında YÖK tarafından yapılan açıklama ile Kürdistan Bölgesinde üniversite açılması yönünde bazı çalışmaların yapıldığı ifade edilmiş ve eğitim alanında Türkiye’nin buradaki boşluğu dile getirilmiştir. Ayrıca Kürdistan Bölgesinde okul okumak isteyenlere yönetim kolaylıklar sağlamakta ve Barzani öğrencilere burs desteği sağlamaktadır. Giden öğrencilere 100 dolar burs verildiği gibi erzak yardımı da yapılmaktadır. Özellikle Türkiye’nin doğu bölgesinden bu bölgede okul okumaya ilgi giderek artmakta ve başvurular gittikçe artış göstermektedir. 2005 yılında verilen bu destekler 2008 yılında artmış ve burs oranları 150 dolara çıkarak öğrencilere aynı zamanda ücretsiz gıda ve yatak imkanları sağlanmıştır.